Skip to main content

Het proces

Het maken van een beeld is een proces van verschillende stappen. Al met al duur het ongeveer 4 maanden voordat een bronzen beeld helemaal klaar is.

Voorbereiding

1. Kennis maken

Een goed portret weerspiegelt iemands karakter. Daarom leer ik je graag kennen en bespreken we de details en de specifieke wensen.

2. Fotograferen

Vervolgens ga ik foto’s maken. Belangrijk zijn licht en schaduw in de foto’s. Ik werk uiteindelijk met vier foto’s; frontaal, twee profiel foto’s en een foto van de achterkant.

Portret in klei

3. Portret in klei

Dan ga ik boetseren in fijne chamotte klei. Het is heel arbeidsintensief, ik ben gemiddeld zo’n 40 uur bezig met een portret. Het is vooral veel kijken. Wat is karakteristiek en uniek aan iemand.

4. Bezichtiging

Als het beeld in klei klaar is, kan je komen kijken. Een spannende fase, want het is best vreemd om jezelf of een geliefde in 3D te zien. Het beeld is een impressie van iemands persoonlijkheid.

Brons en patineren

Voor het brons gaat het beeld naar de bronsgieterij.

5. Bronsgieten

Voor het brons gaat het beeld naar de bronsgieterij. Het brons wordt gegoten met een temperatuur van 1200 graden Celsius. Het bronzen beeld wordt daarna met zorg en vakmanschap mooi afgewerkt.

6. Patineren

De laatste fase bij de bronsgieterij is het patineren van het brons. Dit geeft het beeld de uiteindelijke kleur welke kan variëren van donkerbruin, blauw of groen.

Een mooie plek

Wat fijn als het beeld een mooie plek krijgt. Soms is een sokkel gewenst. Een sokkel van zijn van hout, metaal, kunststof of steen.

Zonder sokkel

Stenen sokkel

Houten sokkel

Vereeuwigd in brons

Heb je vragen of deel je mijn passie voor bronzen beelden?
Het lijkt me leuk om een keer koffie te drinken.